Transportbilar

Transportbilar

Transportbilar finns i olika modeller och olika storlekar för att passa alla olika behov. Transportbilar brukar kategoriseras som små, mellan och stora. Transportbilar kallas ofta för skåpbilar i folkmun men kan också vara till exempel en pickup-modell. Transportbilar klassas oftast som lätt lastbil, det vill säga att den är främst avsedd för att transportera gods av olika slag och inte för persontransport. Transportbilar av mindre modell får oftast köras med enbart B-körkort medan de av större modell (om fordonet väger över en viss vikt) kräver C1-körkort. Utöver föraren kan det rymmas en eller två passagerare beroende på modell.

En del transportbilar har öppet mellan lastutrymmet och förarutrymmet, men vanligast är att de två utrymmena är avskilda eftersom det är en säkrare lösning för att inte riskera att lasten flyger på föraren vid en eventuell kollision. Transportbilarnas skåpbilsmodell har oftast inte fönsterrutor på sidorna bak i lasten utan endast fönster fram, där förare och passagerare sitter. Hur man kommer in i lastutrymmet varierar mellan olika modeller, det kan till exempel vara en skjutdörr på sidan och en baklucka längst bak eller så kan lastutrymmet endast ha dubbeldörrar längst bak.

En transportbil i pickup-modell består av en förarhytt med plats för en förare och en eller två passagerare och sedan ett flak som både kan vara öppet eller täckt som är till för att transportera mindre gods. Är flaket öppet så krävs det att man är mycket noggrann med att sätta fast sin last och man behöver även tänka på skydd vid nederbörd. En fördel med en pickup är de ofta går att få i fyrhjulsdrivet utförande vilket kan göra den mer lämplig för transport på vissa väglag och svårare terräng än vad skåpbilen klarar av.

Copyright © 2021 Storklinta